Demo

 MONUMENT VAN HET JAAR 

Metaheirhuisje Joods begraafplaats

METAHEIRHUISJE

Joodse begraafplaats

Sinds 2016 kiezen gemeente Zutphen en Open Monumentendag Zutphen een Monument van het Jaar. Dit jaar is dat het Metaheirhuisje bij de Joodse begraafplaats. Het huisje, gebouwd in 1887, is in 2013 volledig gerestaureerd maar toen werden de openslaande deuren aan de zijde van de begraafplaats niet vervangen. Dat is nu wel dringend nodig. Bovendien is het schilderwerk van het huisje na bijna tien jaar in slechte staat.

Aan het Meijer Groenpad 1 ligt de ommuurde Joodse begraafplaats. De begraafplaats werd al in 1797 aangelegd en in 1887 werd ook een lijk- of doodgravershuisje bij de begraafplaats gebouwd. Dit huisje werd ontworpen door architect D. Lijsen die ook de synagoge aan de Dieserstraat ontwierp. In het reinigingshuis of metaheirhuis werd vroeger onder meer het lichaam van een overledene verzorgt, tegenwoordig gebeurt dat in een mortuarium. 

metaheirhuisje mvhj

Het Metaheirhuisje is in 2013 gerestaureerd en won daarmee destijds de Paltsprijs. Inmiddels is de verf op het huisje in slechte staat en moeten de twee deuren aan de zijde van de begraafplaats vervangen worden. Hannie Bracha Jacobs (1941) is bewaarder van de begraafplaats. ‘Het gaat me enorm aan het hart dat een deel van het huisje in slechte staat is. De deuren zijn op sommige plekken echt rot. In 2013 konden we de deuren niet vervangen omdat toen het geld op was. Ze zijn toen wel opgeknapt maar nu zijn de deuren écht op. Ook het schilderwerk moet dringend aangepakt worden. Willen we het huisje behouden voor toekomstige generaties dan is onderhoud gewoon noodzakelijk.’ De benoeming tot Monument van het Jaar is een eerste stap om de financiële middelen bijeen te krijgen. 

UW GIFT IS VAN HARTE WELKOM!
U kunt uw bijdrage aan de restauratie overmaken op rekeningnummer NL62 INGB 0009014860 t.n.v. NIG De Stedendriehoek.
NIG De Stedendriehoek heeft een ANBI-status. Dit betekent dat NIG De Stedendriehoek een instelling is en dat giften fiscaal aftrekbaar zijn. Meer informatie.

De gemeente Zutphen organiseert in samenwerking met de Stichting Open Monumenten Comité Zutphen sinds 2016 het Monument van het Jaar. Dit is met name een bewustwordingscampagne om draagvlak te creëren voor het onderhoud en toegankelijk maken en behouden van monumenten. Steeds vaker worden lopende subsidiestromen beëindigd of wordt er minder uitgekeerd. Met het Monument van het Jaar ondersteunt de gemeente eigenaren actief in het vinden van alternatieve financieringsmogelijkheden om het project of het noodzakelijk onderhoud te kunnen verrichten. De monumenten die het Metaheirhuisje voorgingen als Monumenten van het jaar zijn de Aardappelkelder bij de Warkense Molen (2021), De Overtuin (2019), Luxor (2018), Molen Nooit gedacht (2017) en de St. Jan (2016). F icon.svg

Copyright © 2022 Open Monumentendag Zutphen | Website door Buro Zutphen